title ua

Архів журналу > 2006 > № 5, вересень-жовтень

ПОРІВНЯННЯ ГЛІКОЛІТИЧНИХ КОЛИВАНЬ NADH
У ДРІЖДЖІВ Saccharomyces cerevisiae
І Saccharomyces carlsbergensis

О. В. Лущак1, С. Мюллер2, Т. Майр2

1Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника, Івано-Франківськ, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;
2Institute of Experimental Physics, Group of Biophysics, Otto-von-Guericke University, Magdeburg, Germany

У роботі досліджували можливий механізм синхронізації коливань концентрації NАDН у дріжджів Saccharomyces carlbergensis і S. cerevisiae. Було показано, що час синхронізації залежить від концентрації клітин у суспензії. Синхронізація коливань за додавання ацетальдегіду спостерігалась у дріжджів виду S. сarlsbergensis, тоді як у дріжджів виду S. сerevisiae вона відбувалася за додавання ціаніду калію. Ймовірно, відмінність між видами дріжджів пояснюється необхідністю значних концентрацій ацетальдегіду для S. сarlsbergensis і значно нижчих для синхронізації коливань у S. сerevisiae. Запропоновано можливий механізм синхронізації коливань за участю ацетальдегіду.

Ключові слова: дріжджі, NADH, коливання, синхронізація, час індукції.

Оригiнал статтi англiйською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал