Архiв журналу > 2006 > № 2, березень-квітень

ВПЛИВ ЕКЗОГЕННОГО ЛЕКТИНУ НА АКТИВНІСТЬ АНТИОКСИДАНТНИХ ФЕРМЕНТІВ, ЕНДОГЕННОГО ЛЕКТИНУ ТА ВМІСТ ФЛАВОНОЇДІВ У ПШЕНИЦІ

О. Д. Кругова, Н. М. Мандровська, О. В. Кириченко

Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, Київ;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

У вегетаційних дослідах вивчали вплив передпосівного оброблення насіння пшениці специфічним для неї екзогенним лектином (препаратом АЗП) і його композиціями з гаптеном або азотофіксувальними бактеріями (Azotobacter chroococcum T79) на зміни в листках активності ферментів антиоксидантної системи захисту рослин – пероксидази та каталази, активності ендогенного лектину і вмісту флавоноїдів. Показано, що за нормальних умов росту у пшениці, обробленої перед посівом лектином або лектином у суміші з гаптеном чи бактеріями, активуються різні біохімічні ланки системи захисту рослин,зокрема зростає активність ендогенного лектину (в 1,3–1,5 раза), підвищується активність пероксидази (в 1,5 раза) і каталази (у 5–8 разів) та збільшується вміст флавоноїдів у тканинах.

Ключові слова: лектин, пшениця, лектинова активність, флавоноїди, пероксидаза, каталаза, рослинно-бактеріальна композиція, гаптен.

Отримано: 2005-10-04
Опублiковано на сайтi: 2006-09-14

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

 © Український бiохiмiчний журнал