Архiв журналу > 2006 > № 2, березень-квітень
АНТИОКСИДАНТНИЙ СТАТУС ТКАНИН ПЕЧІНКИ І ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ
ПЕРЕПЕЛІВ ТА ЙОГО ЗМІНИ ПРИ ДОДАВАННІ ДО КОРМУ ЗЕРНА АМАРАНТУ
С. І. Цехмістренко, Н. В. Пономаренко, О. М. Чубар
Білоцерківський державний аграрний університет, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
У статті наведено результати дослідження активності ферментів супероксиддисмутази і каталази та рівня продуктів пероксидного окислення ліпідів у тканинах печінки і підшлункової залози перепелів у постнатальному періоді онтогенезу, а також їхньої корекції додаванням до кормів зерна амаранту. Встановлено, що в перші тижні життя антиоксидантна система у перепелів ще недостатньо сформована. Додавання до корму подрібненого зерна з амаранту активує ферменти антиоксидантного захисту, що сприяє зниженню вмісту продуктів ліпопероксидації у досліджуваних органах птиці.
Ключові слова: пероксидне окислення ліпідів, ферменти антиоксидантного захисту, печінка, підшлункова залоза, постнатальний період онтогенезу, перепела, амарант.
Отримано: 2006-01-24
Опублiковано на сайтi: 2006-09-14
Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.
© Український бiохiмiчний журнал