Архів журналу > 2014 > № 1, січень-лютий
В. М. Ткачук1, В. В. Гавриляк1, П. В. Стапай1, Г. М. Седіло2
У кератинових волокнах частина структурних ліпідів знаходиться у вільному стані, а інша через 18-метилейкозанову кислоту зв’язана тіоефірним зв’язком із протеїнами волоса. На сьогодні остаточно ще не встановлено походження цих ліпідів, їхній склад та функціональні властивості. Тому нашим завданням було дослідити вміст та склад вільних і зв’язаних внутрішніх ліпідів у вовні овець із різними дефектами. Установлено, що у вовняних волокнах незалежно від виду дефекту мають місце істотні зміни в якісному складі структурних ліпідів, проте загальний вміст вільних і зв’язаних ліпідів у всіх випадках є практично ідентичний. Характерно, що в складі як вільних, так і зв’язаних структурних ліпідів зваляної та одночасно зваляної і пожовтілої вовни зміни стосуються в основному вмісту вільних жирних кислот та церамідів, тоді як патологічне стоншення вовняного волокна супроводжується зменшенням вмісту сульфоліпідів.
Ключові слова: вовняне волокно, вільні і зв’язані структурні ліпіди, звалювання, пожовтіння, стоншення.
Оригiнал статтi англiйською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.
© Український бiохiмiчний журнал