title ua

Архів журналу > 2014 > № 1, січень-лютий

СТРУКТУРНІ ЛІПІДИ ЗВАЛЯНОЇ, ПОЖОВТІЛОЇ
ТА ПАТОЛОГІЧНО СТОНШЕНОЇ ВОВНИ

В. М. Ткачук1, В. В. Гавриляк1, П. В. Стапай1, Г. М. Седіло2

1Інститут біології тварин НААН України, Львів;
2Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН України,
c. Оброшино, Львівська обл.;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

У кератинових волокнах частина структурних ліпідів знаходиться у вільному стані, а інша через 18-метилейкозанову кислоту зв’язана тіоефірним зв’язком із протеїнами волоса. На сьогодні остаточно ще не встановлено похо­дження цих ліпідів, їхній склад та функціональні властивості. Тому нашим зав­данням було дослідити вміст та склад вільних і зв’язаних внутрішніх ліпідів у вовні овець із різними дефектами. Установлено, що у вовняних волокнах незалежно від виду дефекту мають місце істотні зміни в якісному складі структурних ліпідів, проте загальний вміст вільних і зв’язаних ліпідів у всіх випадках є практично ідентичний. Характерно, що в складі як вільних, так і зв’язаних структурних ліпідів зваляної та одночасно зваляної і пожовтілої вовни зміни стосуються в основному вмісту вільних жирних кислот та церамідів, тоді як патологічне стоншення вовня­ного волокна супроводжується зменшенням вмісту сульфоліпідів.

Ключові слова: вовняне волокно, вільні і зв’язані структурні ліпіди,  звалювання, пожовтіння, стоншення.

Оригiнал статтi англiйською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал