title ua

Архів журналу > 2013 > № 5, вересень-жовтень

ІДЕНТИФІКАЦІЯ СКЛАДНИКІВ МОЛОЧНОГО СОКУ ГРИБА
Lactarius pergamenus (Fr.)Fr ЗА ДОПОМОГОЮ ГАЗОРІДИННОЇ
ХРОМАТОГРАФІЇ/МАС-СПЕКТРОМЕТРІЇ

М. В. Цивінська1,2, Л. В. Панчак3, Р. С. Стойка4,1, В. О. Антонюк4,3*

1Львівський національний університет імені Івана Франка, Україна;
2Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ДУМВС України
у Львівській області;
3Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Україна;
 4Інститут біології клітини НАН України, Львів;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Запропоновано метод розділення метанольного екстракту базидіом Lactarius pergamenus і дослідження фракції, екстрагованої гексаном, яка згідно з результатами попередніх досліджень виявляє найвищу антипроліферативну та протигрибкову активність. Основну увагу приділено фракціонуванню та аналізу методом газорідинної хроматографії/мас-спектрометрії (ГРХ-МС) екстрагованої гексаном фракції 1.4. Ключову роль у розділенні цієї фракції відіграло застосування діоксану, який добре змішується як з полярними, так і неполярними розчинниками (гексаном, хлороформом, метанолом, водою). Зроблено висновок про повний хімічний склад гексанової фракції метанольного екстракту висушених базидіом Lactarius pergamenus. Показано, що ця фракція на 38% складається з вищих жирних кислот та їхніх похідних, на 29% – із фталатів, на 13% – із сесквітерпенів, на 2% – з альдегідів і на 18% – з інших сполук (вуглеводи, спирти, похідні гідразину та неідентифіковані сполуки). Така сукупність речовин дозволяє утворити стійку емульсію молочного соку, який захищає плодове тіло гриба від бактеріальних і грибкових інфекцій та від поїдання ссавцями і комахами.

Ключові слова: базидіоми гриба Lactarius pergamenus, екстракція метанолом, гексановий екстракт, хроматографія на силікагелі, газорідинна хроматографія/мас-спектрометрія.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал