title ua

Архів журналу > 2013 > № 2, березень-квітень

ПЕПТИДНИЙ СКЛАД ЕКСТРАКТІВ КРІОКОНСЕРВОВАНИХ
ФРАГМЕНТІВ СЕРЦЯ СВИНЕЙ ТА ПОРОСЯТ

Л. А. Рогоза, Т. С. Дюбко, С. Є. Гальченко, Б. П. Сандомирський

Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, Харків;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Відомо, що екстракти кріоконсервованих фрагментів органів свиней та поросят стимулюють процеси репаративної регенерації. Тому, дослідження складу екстрактів має важливе значення для розуміння механізму їх біологічної дії. У роботі встановлено молекулярно-масовий розподіл пептидів в екстрактах кріоконсервованих фрагментів серця свиней та поросят, а саме: на хроматограмах екстрактів серця свиней реєструється 3 піки, а серця поросят – 6. Характерною особливістю екстрактів серця свиней є відсутність пептидів з молекулярною масою 10 000 і більше. Різниця в інтенсивності флуоресценції екстрактів свідчить про те, що пептиди в екстрактах серця поросят містять більшу кількість доступних розчиннику залишків триптофану. Одержано синхронні спектри флуоресценції екстрактів, які дозволяють проводити ідентифікацію їх пептидного складу без визначення окремих його компонентів. Результати дослідження можуть бути використані для контролю та стандартизації пептидного складу екстрактів серця під час вивчення їхньої біологічної активності.

Ключові слова: екстракт серця свиней, молекулярно-масовий розподіл пептидів, гельпроникна хроматографія, спектрофлуориметрія.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал