title ua

Архів журналу > 2012 > № 6, листопад-грудень

МЕХАНІЗМИ ПІДТРИМКИ ПРООКСИДАНТНО-
АНТИОКСИДАНТНОЇ РІВНОВАГИ В ТКАНИНАХ
ПЕЧІНКИ ГУСЕЙ В УМОВАХ ГІПО- І ГІПЕРОКСІЇ

О. О. Данченко1, Ю. П. Пащенко1, Н. М. Данченко2, Л. М. Здоровцева1

1Мелітопольський державний педагогічний університет
імені Богдана Хмельницького, Україна;
2Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Проаналізовано механізми підтримки прооксидантно-антиоксидантної рівноваги у тканинах печінки гусей в умовах гіпо- і гіпероксії під час переходу від ембріонального до постнатального розвитку. Доведено, що формування адаптивної відповіді за цих умов відбувається шляхом запуску механізмів, які, по-перше, активують синтез антиоксидантів протеїнової природи, по-друге, знижують ненасиченість жирних кислот ліпідів печінки, що суттєво підвищує їхню резистентність до активних форм оксигену і, по-третє, збільшують ефективність функціонування системи антиоксидантного захисту за рахунок підвищення узгодженості дії її компонентів.

Ключові слова: ліпопероксидація, прооксидантно-антиоксидантна рівновага, активні форми оксигену, гіпо- і гіпероксія, ненасиченість жирних кислот, рівень узгодженості.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал