Архів журналу > 2010 > № 6, листопад-грудень

ХАРАКТЕРИСТИКА ВУГЛЕВОДНИХ КОМПОНЕНТІВ ФІБРОНЕКТИНУ КУРЧАТ ТА ЛЮДИНИ

М. В. Коваленко1, Л. М. Степченко1, А. О. Кулініч2, А. І. Шевцова2

1Дніпропетровський державний аграрний університет, Україна;
2Дніпропетровська державна медична академія, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Робота містить нові дані щодо вуглеводних компонентів фібронектину курчат. Встановлено, що фібронектин 39-ти добових курчат містить переважно біантенні N-глікани з коровою фукозою та  фукозильовані О-глікани. Показано, що N-глікани фібронектину курчат слабо сіальовані, оскільки цей протеїн виявляє високу спорідненість до лектину арахісу і слабо зв’язує  сіалоспецифічний лектин бузини чорної. Аналіз взаємодії фібронектину курчат та людини з різними лектинами  показав, що обидва глікопротеїни відрізняються складом гліканових структур.

Ключові слова: фібронектин, вуглеводні структури, афінна хроматографія, N-глікани, лектин, курчата.

?Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.