Архів журналу > 2010 > № 5, вересень-жовтень

ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ КРОВІ СТРАУСІВ

С. І. Цехмістренко, В. М. Поліщук

Білоцерківський національний аграрний університет, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Вперше досліджено інтенсивність пероксидного окислення ліпідів (ПОЛ), активність деяких ензимів антиоксидантного захисту – супероксиддисмутази, каталази, глутатіон-пероксидази, глутатіонредуктази, глутатіон-S-трансферази, вміст відновленого глутатіону та церулоплазміну в сироватці крові страусів у період з 6- до 60-місячного віку. Зростання концентрації продуктів ліпопер­оксидації супроводжується зниженням вмісту загальних ліпідів у сироватці крові страусів. Кожен період життєвого циклу страусів має властиві йому показники функціонування антиоксидантної системи та інтенсивність накопичення проміжних продуктів ПОЛ. Період статевого дозрівання та інтенсивного яйцевідкладення характеризується збільшенням вмісту продуктів ПОЛ і зниженням активності антиоксидантних ензимів, що може свідчити про виснаження ензиматичної ланки антиоксидантного захисту.

Ключові слова: страус (Struthio cаmelus), кров, пероксидне окислення ліпідів, ензими антиоксидантної системи.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.