title ua

Архів журналу > 2010 > № 1, січень-лютий

ПРОТЕКТОРНА ДІЯ ВИНОГРАДНИХ ВИН ЗА НІТРОЗАТИВНОГО
СТРЕСУ, ЗУМОВЛЕНОГО ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ
ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ
 
 
В. Р. Дрель1, А. Р. Гнатуш1, А. Я. Яланецький2, В. Г. Гержикова2,
В. І. Мізін2, В. А. Загоруйко2, Н. О. Сибірна1

1Львівський національний університет ім. Івана Франка, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;
2Національний інститут винограду та вина “Магарач”, Ялта, Україна

Виявлено, що за оксидативно-нітрозативного стресу, зумовленого цукровим діабетом, червоне та біле виноградні вина, поліфеноли яких вважаються основними діючими речовинами, знижують рівень нітротирозин-модифікованих протеїнів до рівня контролю в сідничному нерві, дорсальних спинномозкових гангліях та спинному мозку щурів. Показано нормалізацію активності полі(ADP-рибозо)полімерази-1 в сідничному нерві діабетичних щурів під дією червоного вина. За час експерименту виявлено зростання маси тіла контрольних щурів та тварин із цукровим діабетом, яким вводили червоне вино на 52 та 19% відповідно.
Одержані результати свідчать про можливість застосування червоних вин та створення препаратів на їхній основі для профілактики та лікування ускладнень цукрового діабету.

Ключові слова: цукровий діабет, оксидативно-нітрозативний стрес, червоне та біле вина, периферична нервова система.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал