title ua

Архів журналу > 2009 > № 5, вересень-жовтень

МІКРОМІЦЕТИ – ПРОДУЦЕНТИ ЕНДОГЛЮКАНАЗИ,
ЩО ЗДАТНІ РУЙНУВАТИ РОСЛИННІ ВІДХОДИ
 
 
 
С. В. Олішевська, В. Л. Айзенберг, А. І.?Василевська, Н. М. Жданова,
І. М.?Курченко, Г. П. Капічон, Л. В. Артишкова, Л. Т. Наконечна

Інститут мікробіології і вірусології ім.?Д.?К.?Заболотного НАН України, Київ;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Здійснено скринінг продуцентів ендоглюканази серед 58 штамів 28 видів 12 родів мезофільних і термотолерантних мікроміцетів. Найвищу ендоглюканазну активність (ступінь гідролізу 0,40–0,57) за наявності целюлозовмісних субстратів виявлено у 20,0% штамів мікроміцетів за умов глибинного культивування. Встановлено, що для культивування мікроміцетів та продукування ними ендоглюканази оптимальними целюлозовмісними субстратами серед досліджених рослинних відходів є житня солома, пшеничні висівки, лушпиння соняшникового насіння, листки і стебла  Zostera marina. Серед грибів родів Aspergillus, Fusarium, Penicillium і Corynascus відібрано 15 штамів мезофільних і термотолерантних мікроміцетів з високою ендоглюканазною активністю.

Ключові слова: ендоглюканазна активність, ступінь гідролізу, мікроміцети, рослинні відходи, скринінг.

Оригiнал статтi англiйською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал