Архів журналу > 2009 > № 2, березень-квітень

ВПЛИВ САЛІЦИЛОВОЇ КИСЛОТИ НА ВОДНИЙ ПОТЕНЦІАЛ,
ВИДІЛЕННЯ ЕТИЛЕНУ ТА АКТИВНІСТЬ АНТИОКСИДАНТНИХ
ПРОЦЕСІВ У ЛИСТКАХ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ ЗА ПОСУХИ

Т. П. Маменко, О. А. Ярошенко

Інститут фізіології рослин та генетики НАН України, Київ;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Досліджено вплив оброблення рослин саліциловою кислотою на водний потенціал, виділення етилену, інтенсивність пероксидного окислення ліпідів та активність антиоксидантних ензимів у листках контрастних за посухостійкістю сортів озимої пшениці. Встановлено, що оброблення рослин саліциловою кислотою сприяє під час посухи зменшенню втрати води листками, зниженню інтенсивності пероксидного окислення ліпідів, підвищенню синтезу етилену та активності пероксидази, каталази і супероксиддисмутази.

Ключові слова: Triticum aestivum L., водний потенціал, посуха, етилен, пероксидаза, каталаза, супероксиддисмутаза, пероксидне окислення ліпідів, саліцилова кислота.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал