title ua

Архів журналу > 2008 > № 6, листопад-грудень

АКТИВНІСТЬ ГЛУТАТІОНЗАЛЕЖНОЇ АНТИОКСИДАНТНОЇ
СИСТЕМИ ПЕЧІНКИ І КРОВІ ЩУРІВ ЗАЛЕЖНО
ВІД ?-ОПРОМІНЕННЯ ТА РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ

Ю. В. Нікітченко, В. І. Падалко, В. М. Ткаченко, Г. О. Шеремет, В. В. Товстяк

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна;
е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Досліджували роль глутатіонзалежної антиоксидантної системи у підтриманні прооксидантно-антиоксидантної рівноваги в ?-опромінених щурів-самців лінії Вістар (доза 8 Гр), яких утримували на незбалансованій за тваринними протеїнами та вітамінами-антиоксидантами дієті, а також за введення до їхнього раціону харчової домішки плодів аронії чорноплідної (Aronia melanocarpa). Встановлено, що одноразове ?-опромінення щурів спричинює зниження селензалежної глутатіонпероксидазної активності у плазмі крові та глутатіон-S-трансферазної в мітохондріях. За незбалансованого раціону харчування спостерігаються найбільш істотні зміни активності глутатіонзалежних антиоксидант­них ензимів: вірогідне зниження глутатіонпероксидазної і глутатіон-S-трансферазної активності в мікросомах печінки і менш виражена активація селеннезалежної глутатіонпероксидазної активності в постмітохондріальній фракції. Введення до незбалансованого раціону харчування щурів харчової домішки A. melanocarpa, якій притаманна антиоксидантна і антирадикальна активність, істотно не впливає на активність глутатіонпероксидази. Одержані нами дані щодо значного зниження активності глутатіонзалежної антиоксидант­ної системи і, передусім, активності селензалежного ензиму за незбалансованої дієти може бути істотним критичним чинником у підтриманні прооксидантно-антиоксидантного балансу у тканинах опромінених тварин. З огляду на це, для підвищення стійкості організму до опромінення за незбалансованого харчування актуального значення набуває пошук нових харчових домішок, які б підвищували активність ендогенних глутатіонзалежних антиоксидантних ензимів.

Ключові слова: глутатіонзалежна антиоксидантна система, незбалансований раціон харчування, ?-опромінення, Aronia melanocarpa.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал