title ua 

Архів журналу > 2008 > № 6, листопад-грудень

КИСЛОТНИЙ СТРЕС У ДРІЖДЖІВ Saccharomyces cerevisiae

О. Б. Абрат, Г. М. Семчишин, В. І. Лущак

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника,
Івано-Франківськ, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

У роботі узагальнено сучасні дані щодо впливу слабких органічних кислот (СОК) на клітини мікроорганізмів, зокрема дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Наведено основні шляхи надходження та перетворення СОК у клітині. Описано механізми, які відповідають за стійкість мікроорганізмів до дії слабких кислот, інформація щодо Н+-АТР-ази, АВС-транспортерів та антиоксидантних ензимів у захисті та адаптації дріжджів до кислотного стресу. Особливу увагу звернено на роль транспортувального протеїну Pdr12 та його транскрипційного фактора War1 у відповіді S. cerevisiae на підвищення концентрації аніонів СОК у клітині.

Ключові слова: Saccharomyces cerevisiae, слабкі органічні кислоти, транспортування аніонів, антиоксидантна система.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал