Архів журналу > 2008 > № 5, вересень-жовтень
Т. А. Ткаченко
У роботі показано, що збільшення вмісту свинцю у крові, печінці і плаценті самок щурів, плодах та печінці плодів (на 80,4; 30,9; 26,8; 18,2 та 22,7% відповідно) після отруєння ним тварин призводить до зниження величини рН крові, зменшення концентрації НСО3-, вмісту загальної вуглекислоти, рівня СО2 і рО2, що свідчить про розвиток субкомпенсованого метаболічного ацидозу. Отже, отруєння вагітних щурів свинцем посилює стан метаболічного ацидозу та гіпоксії в організмі, призводячи до підвищення пренатальної загибелі плодів.
Ключові слова: ацетат свинцю, кислотно-лужний стан, метаболічний ацидоз, зміщення буферних основ.
Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.
© Український бiохiмiчний журнал