title ua

Архів журналу > 2008 > № 4, липень-серпень

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛАКТАТДЕГІДРОГЕНАЗИ
З ПЕЧІНКИ І БІЛИХ М’ЯЗІВ КОРОПА ЗВИЧАЙНОГО
(Cyprinus carpio)

О. І. Кубрак, О. В. Лущак, В. І. Лущак

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника,
Івано-Франківськ, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Лактатдегідрогеназу (ЛДГ) з печінки і білих м’язів коропа звичайного очищали шляхом фракціонування білків супернатантів сульфатом амонію. Результати електрофоретичного дослідження частково очищених висолюванням препаратів ЛДГ із тканин обох органів, проведеного за нативних умов, свідчать про різний ізоензимний склад їх, але з однаковими кінетичними характеристиками. Виняток становить значення КM для пірувату, яке для ензиму з печінки і білих м’язів дорівнювало відповідно 72,5 ± 11 і 217 ± 32 мкМ. Ізоензими цих препаратів характеризуються однаковою рН-залежністю, проте відрізняються за термостабільністю. Так, частково очищена ЛДГ з печінки витримує двогодинну інкубацію при температурі 50 °С, в той час як із білих м’язів – тригодинне нагрівання при температурі 65 °С, що дає можливість повністю очистити ізоензим від інших білків.

Ключові слова: лактатдегідрогеназа, короп звичайний (Cyprinus carpio), ізоензими, білі м’язи, печінка.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал