title ua

Архів журналу > 2008 > № 4, липень-серпень

РЕДОКС-СЕНСОРИ МІКРООРГАНІЗМІВ

В. І. Лущак

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника,
Івано-Франківськ, Україна;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

В огляді узагальнені доступні на сьогодні дані літератури стосовно існування і функціонування редокс-сенсорів у мікроорганізмів. Зокрема, увага зосереджена на активації пероксидом водню білка OxyR и супероксид-аніоном білка SoxR у бактерії Eschеrichia coli та пероксидом водню і супероксид-аніоном системи білків Orp1-Yap1 у дріжджів (Sacchаromyces cerevisiae). Обговорюються подібні і відмінні властивості у сприйнятті сигналу оксидативного стресу у про- та евкаріотів. 

Ключові слова: оксидативний стрес, Eschеrichia coli, Sacchаromyces cerevisiaе, OxyR, SoxR, Yap1.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал