title ua

Архів журналу > 2007 > № 5, вересень-жовтень

ВПЛИВ N-СТЕАРОЇЛЕТАНОЛАМІНУ НА ПРОЦЕСИ
 ПЕРОКСИДНОГО ОКИСЛЕННЯ ЛІПІДІВ ТА ЛІПІДНИЙ СКЛАД
ПЕЧІНКИ ЩУРІВ ПРИ ГОСТРІЙ МОРФІННІЙ ІНТОКСИКАЦІЇ
 
Т. М. Горідько, Н. М. Гула, Н. А. Стогній, О. Ф. Мегедь, В. М. Клімашевський,
С. А. Шовкун, Н. Л. Кіндрук, А. Г. Бердишев
 
Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, Київ;
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Досліджували вплив N-стеароїлетаноламіну на процеси пероксидного окислення ліпідів, активність ферментів антиоксидантного захисту, склад фосфоліпідів та жирних кислот у печінці щурів під час гострої інтоксикації їх морфіном. Показано, що одноразова ін’єкція тваринам цього наркотику (30?мг/кг маси тіла) збільшує в печінці кількість ТБК-активних продуктів, впливає на активність ферментів антиоксидантного захисту (супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази), знижує кількість білка, загальних ліпідів, фосфоліпідів, фосфатидилхоліну, ефірів холестеролу, а також різноспрямовано діє на вміст окремих функціонально важливих жирних кислот. Введення щурам N-стеароїлетаноламіну (50 мг/кг маси тіла) сприяє нормалізації в печінці активності основних ферментів антиоксидантного захисту і запобігає накопиченню ТБК-активних продуктів, уповільнює зниження рівня загальних ліпідів, фосфоліпідів, фосфатидилхоліну та білка, підвищує вміст вільного і загального холестеролу, корегує вміст як загальних, так і індивідуальних жирних кислот. Припускається, що N-стеароїлетаноламін у разі гострої інтоксикації щурів морфіном виявляє антиоксидант­ні, мембранопротекторні та адаптогенні властивості.

Ключові слова: N-стеароїлетаноламін, пероксидне окислення ліпідів, ферменти антиоксидантного захисту, фосфоліпіди, жирні кислоти, холестерол, морфін.

Оригiнал статтi українською мовою доступний для зкачування в форматi PDF.

© Український бiохiмiчний журнал