Архiв журналу > 2004 > №4, липень-серпень

Lowering risk factors for heart diseasesby dietary approaches

Georg Alfthan

Побутує думка, що харчування, багате на фрукти та овочі є ефективним у попередженні серцево-судинних захворювань та деяких форм раку. Нутрієнти, відповідальні за подібну захисну дію, невідомі, але вітаміни, антиоксиданти та флавоноїди є найвірогіднішими “кандидатами на цю роль”. Харчові добавки звичайно використовують для підвищення вмісту цих сполук у плазмі крові. Проте аналогічних результатів можна досягти шляхом збільшення частки овочів та фруктів у раціоні. Наприклад, згідно з останніми дослідами, дієта, багата на овочі та фрукти, збільшує вміст фолату у плазмі крові, спричинюючи значне відновлення гомоцистеїну, який є вірогідним фактором ризику при серцево-судинних захворюваннях. У більшості досліджень, під час яких окремі нешкідливі антиоксиданти або їхні комбінації використовувалися як плацебо, не тільки не виявлено позитивного впливу добавок як антиоксидантів, а, навіть встановлено, що деякі з них є доволі небезпечними, наприклад b-каротин в організмі курців. З іншого боку, лікування серцево-судинних захворювань за допомогою різних (повних) дієт (спеціального харчування) є досить успішним.


Отримано: 2004-08-08

Опублiковано на сайтi: 2004-08-08