Архiв журналу > 2004 > №4, липень-серпень

Практические аспекты ликвидации дефицита витаминов в питании
детского и взрослого населения путем обогащения пищевых продуктов

Л. Н. Шатнюк

Розглянуто один з ефективних шляхів ліквідації дефіциту мікронутрієнтів (вітамінів, мінеральних речовин та ін.) у дитячого і дорослого населення за використання в щоденному раціоні спеціалізованих продуктів харчування, збагачених незамінними харчовими речовинами. На підставі аналізу закордонних вчених, а також даних, накопичених внаслідок виконання ряду державних науково-технічних програм і найважливіших проектів Міністерства науки, промисловості і технологій Російської Федерації розглядаються основні наукові принципи збагачення харчових продуктів вітамінами і мінеральними речовинами.

З урахуванням цих принципів розроблено великий асортимент продуктів профілактичного призначення: хлібобулочні, борошняні кондитерські вироби, зернові концентрати, сухі суміші для готування напоїв, збагачені вітамінами і деякими мінеральними речовинами (залізом, кальцієм, магнієм). Проведено широкомасштабну клінічну апробацію таких продуктів на різних групах населення (діти дошкільного і шкільного віку, вагітні жінки, робітники “важких” професій, хворих гіпертензією, інсуліннезалежним діабетом), що дало можливість з’ясувати їхню ефективність як у поліпшенні вітамінного статусу обстежуваних, так і низки їхніх терапевтичних показників. Розроблено і затверджено інформаційні листи, інструкції для застосування, методичні рекомендації.


Отримано: 2004-08-08

Опублiковано на сайтi: 2004-08-08